Reparatii hard disk intern sau extern

Diagnostic hardware, reparare hard disk intern sau extern, transfer de fisiere, recuperare date, back-up informatii. 
Hard disk - HDD este componenta pe care sînt stocate informatiile sub forma de directoare si fisiere. Fiecare computer are nevoie de cel putin un hard disk pentru a stoca si rula sistemul de operare, diverse programe, documente electronice, fotografii, fisiere multimedia (muzica, filme, jocuri, videoclipuri). Spre deosebire de RAM este o memorie nevolatila, pentru ca datele sînt pastrate si dupa intreruperea alimentarii cu curent electric. HDD este format de obicei din mai multe discuri de aluminiu (numite platane) suprapuse pe acelasi ax si acoperite cu oxid de fier. La mica distanta de suprafata discurilor se afla un suport metalic pe care se afla capete de scriere citire ce magnetizeaza portiuni din discuri. HDD este una dintre putinele componente dintr-un calculator care are si componente in miscare, dar asta nu inseamna ca nu este o piesa foarte fiabila, capabila sa functioneze multi ani fara a cauza pierderea datelor stocate. Un HDD este caracterizat de capacitatea de stocare de date masurata în Giga Bytes (GB) si de viteza de rotatie a platanelor ce poate fi de 5.400, 7.200 sau 10.000 de rotatii pe minut. Cu cît platanele se rotesc mai repede cu atît citirea si scrierea datelor este mai rapida, deci si calculatorul este mai rapid.
Pentru marea majoritate a hardiscurilor aflate în sistemele actuale transferul de date între HDD si sistem se realizeaza în conformitate cu un standard numit ATA. Hardiscurile moderne folosesc standardul SATA. Standardul SATA este compatibil cu standardul ATA, lucru care permite folosirea în acelasi calculator atît a hardiscurilor SATA cît si a celor ATA. Standardul SATA aduce unele îmbunatatiri fata de standardul ATA: cresterea ratei de transfer a datelor între HDD si sistem, si o pastrare mai buna a integritatii datelor pe timpul transferului lor. Din punctul de vedere al instalarii HDD apare posibilitatea de "instalare la cald" ("hot plugging"), ceea ce inseamna ca un HDD poate fi instalat si apoi utilizat fara a opri sistemul, lucru extrem de convenabil atunci cînd lucram cu HDD externe, folosite de exemplu pentru a transfera cantitati mari de date între doua calculatoare. Odata cu aparitia standardului SATA a disparut necesitatea configurarii hardiscurilor ca "stapin" (master) sau "sclav" (slave), pentru ca în conformitate cu noul standard fiecare HDD este configurat automat exclusiv ca "stapin", ceea ce îi permite sa functioneze la parametrii maximi. Hardiscurile folosite în servere folosesc de obicei standardul SCSI, ce permite atasarea la sistem a opt dispozitive (hardiscuri, unitati optice de stocare), spre deosebire de standardul ATA care permite atasarea a doar patru dispozitive. Standardul SCSI permite o rata de transfer de date considerabil mai mare decît cea oferita de standardul ATA (cu care de altfel nu este compatibil) si de aceea HDD care folosesc acest standard sînt utilizate în servere chiar daca pretul lor este mult mai ridicat comparativ cu al HDD obisnuite. Standardul SAS ("Serial Attached SCSI") va inlocui standardul SCSI si va avea printre alte avantaje si pe acela ca va fi compatibil cu standardul SATA.
 Aceste componente sunt in general interne (se afla in carcasa unitatii centrale) dar exista si HDD extern. Transferul de date se realizeaza printr-un cablu de date cu interfata USB. Avantajele HDD extern:
  •  capacitate mare- de ordinul TB
  • mobilitate – le poti folosi la mai multe calculatoare, le poti lua cu tine si le poti folosi la televizor pentru filme, videoclipuri, fotografii, muzica
  • alimentare separata – pentru a suprasolita sursa calculatorului
  • siguranta – poti face back-up pe acest HDD extern si il poti pastra intr-un loc sigur.