Reparatii calculatoare - placa de baza

Una dintre problemele cele mai grave ce afecteaza functionarea calculatoarelelor este defectarea placii de baza. 

Placa de baza numita si mainboard este componenta principala la care se conecteaza toate celelalte componente ale calculatorului. Este alcatuita dintr-o placa pe care sunt gravate circuitele ce permit comunicarea intre componentele calculatorului. Tot aici gasim si dispozitivele care permit montarea componentelor (soclu pentru procesor, slot AGP pentru placa grafica, sloturi PCI pentru modem, placa de retea, etc.), dispozitivele de conectare a unor componente (porturi seriale, paralele, USB, conectori SATA). Unele placi de baza au integrate placa video, placa de sunet si placa de retea. Placile de baza se diferentiaza dupa soclul ("socket") procesorului. Soclurile pentru procesoare Intel sunt incompatibile cu procesoarele AMD. In general procesoarele Pentium si Celeron folosesc acelasi soclu si la fel si procesoarele Athlon si Sempron. Componenta principala a unei placi de baza este chipset-ul a carui functie este de realizare si optimizare a transferului de date intre componentele calculatorului (CPU, memoria RAM, HDD, RAM..). Placa de baza are un rol major in performanta a unui calculator si stabilitatea acestuia. Chipset-ul este format din doua chipuri, numite NorthBridge (responsabil cu transferul de date de la si catre procesor, PV si modulele de memorie) si respectiv SouthBridge (responsabil cu transferul de date de la si catre HDD, CD-ROM, placa de sunet, unitate de discheta, piesele aflate an sloturile PCI, componentele conectate la porturile serial, paralel, USB si PS/2). Cele doua chipuri sant separate fizic dar comunica intre ele printr-o magistrala speciala de mare viteza. Exista chipseturi formate dintr-un singur chip, care integreaza functionalitatea perechii de cipuri NorthBridge si SouthBridge.
Pentru repararea sau inlocuirea unei placi de baza este nevoie sa dezasamblezi in intregime tot calculatorul, desktop sau laptop.Spre deosebire de desktopuri, placa de baza de laptop nu o poti inlocui de la un model la altul, adica o placa de baza pentru un laptop Lenovo nu o poti inlocui cu o placa de baza pentru Toshiba. 
Principalii producatori de placi de baza sunt ASUS, Acer, HP, FUJITSU-SIEMENS, Tosshiba, Lenovo, SAMSUNG, Sony, MSI, IBM, HITACHI.