Reparatii calculatoare - placa video

Diagnostic hardware, inlocuire placa video, montare placi video pentru calculatoare de tip desktop. Servicii IT de calitate disponibile in Bucuresti si vecinatate.
Ca si placa de baza, placa video este o placa cu circuite imprimate, care gazduieste un procesor si memorie RAM. Placa video are un rol important in interfata grafica a calculatorului. Componenta pricipala a placii grafice este un procesor specializat numit GPU (Graphics Processing Unit), ce face o parte din calculele necesare pentru afisarea imaginilor, cealalta parte a acestor calcule fiind facuta de procesorul calculatorului (CPU). Fiecare placa video are si o cantitate de memorie RAM ce este folosita de GPU. Calitatea unei placi video se determina prin capacitatea ei de a oferi animatii cît mai fluide. Performanta unei placi video este data de insumarea mai multor factori printre care cei mai importanti sînt frecventa de ceas a procesorului grafic, frecventa de ceas a memoriei RAM si cantitatea ei. Un alt factor important este tipul magistralei de memorie, prin care sînt transferate date între cipul grafic si memoria RAM de pe placa video. Cele mai performante placi au o magistrala de memorie pe 256 biti, placile cu performante medii si obisnuite au o magistrala de memorie pe 128 biti, iar placile cu performante scazute (nerecomandate pentru jocuri) au o magistrala de memorie pe 64 biti. Placa video se fixeaza pe placa de baza într-un slot. Acesta poate fi de tip AGP (cel mai frecvent), PCI Express (standardul cel mai performant, care a inceput sa fie folosit de abia incepind cu anul 2004) sau PCI. Modul de transfer a datelor video prin portul AGP este de 1X, 2X, 4X sau 8X dar asta nu inseamna ca un mod de transfer de 8X este de doua ori mai bun decît de cel 4X, ele avînd performante apropiate, evident cu un plus de performanta pentru 8X. Standardul PCI Express x16 creste semnificativ cantitatea de date care poate fi transferata intre placa video si sistem (in speta cipsetul NorthBridge de pe placa de baza). In plus acest nou standard prezinta si avantajul ca datele pot fi transferate simultan in ambele sensuri prin folosirea unor canale independente de transfer a datelor. Alt avantaj important este posibilitatea de a furniza mai mult curent electric placii video direct prin magistrala PCI Express X16, in asa fel incit este posibil ca alimentarea unei PV puternice sa se faca exclusiv in acest fel, renuntindu-se la conectorul de alimentare suplimentar. Desi slotul PCI Express x16 are aceasi dimensiune ca slotul AGP, standardele PCI Express x16 si AGP sint incompatibile.
Placile video pot fi integrate in placa de baza la PC-urile mai vechi. Acest cip grafic are de obicei o cantitate mica de memorie și preia o parte din memoria RAM a sistemului principal, reducând astfel memoria RAM totala disponibila. Aceasta se mai numește placa video integrata care are un nivel scazut de performanța și este nedorita de cei ce își doresc sa ruleze aplicații 3D. Persoanele care utilizeaza computerele în primul rând pentru e-mail, editari, procesari de text, sau navigare Web lucreaza confortabil cu o placa video integrata. Oamenii care au nevoie de puterea unei placi high-end sunt cei ce ruleaza jocuri si oameni care lucreaza foarte mult in 3-D. Aproape toate placile de baza permit dezactivarea graficii integrate prin intemediul BIOS-ului. Pentru acest lucru este necesar ca placa de baza sa fie prevazuta cu suport AGP, sau PCI Express x16, pentru atașarea unei placi video.
ATI si nVidia produc marea majoritate GPU-urilor pentru placile video de pe piata.